През ГКПП Кулата – Промахон е преустановено пропускането на товарни автомобили. Те са спрени в 14.45 часа заради протестите на гръцките фермери, съобщават от „Гранична полиция”.

Останалите гранични пунктове работят на нормален режим.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че няколко трактора са се изтеглили от границата. Предстоеше да се вземе решение дали ще се продължи с блокадите или фермерите ще изтеглят всички близо 500 трактора.

В безизходица съм, призна Борисов по повод гръцката блокада

В безизходица съм, призна Борисов по повод гръцката блокада

Това е безобразие, което няма обяснение

По информация от кореспондента на БГНЕС в региона решението за подновената блокада протестиращите гръцки фермери са взели по време на среща на стачния комитет на Промахон. Те не били доволни от разговорите с премиера Алексис Ципрас.

Гръцките фермери все още са решили докога ще остане затворена границата.

Те призоваха тръгналите си по-рано трактори да се върнат, тъй като блокадата продължава.

Главният редактор на издавания в Гърция вестник „Български новини” Иван Петрински обясни пред БНР, че ситуацията по границата с България е непредсказуема. Причината е, че фермерите по места имали право да решават дали са доволни от преговорите и какви да бъдат последващите им действия. Петрински коментира, че нещата започват да придобиват хаотичен характер.

Той изтъкна, че няма реални действия от полицията в Гърция, въпреки разпореждането на главния прокурор там блокадите в страната и по границата да бъдат премахнати. Иван Петрински определи изказването на главната прокуратура на Гърция като демонстрация. Тя показвала, че държавата не се съгласява, ангажира се със стачките, че уж са незаконни, но действия не се предприемат. Това само по себе си говорело за двоен стандарт.

Петрински прогнозира, че протестите ще утихнат след около две седмици, когато фермерите ще започнат активна работа на полето.