Източен е мазутът в два от резервоарите на потъналия преди близо век край Созопол американски кораб "Мопанг", съобщи БНТ.
Източването на горивото в останалите два резервоара на плавателния съд ще продължи вероятно през пролетта на 2019 г.
Това заяви директорът на "Морска администрация" - Бургас капитан Живко Петров.

Продължава източването на горивото от "Мопанг"

Продължава източването на горивото от "Мопанг"

Корабът не бил на мазут, а на суров петрол

При влошаване на метеорологичната обстановка операцията ще бъде преустановена. Източването на мазута се определя от вятъра, температурата на морската вода и вълнението на морето. Екип от водолази със специализирана техника се спускат на двойки.

Има готовност за източване на горивото от "Мопанг"

Има готовност за източване на горивото от "Мопанг"

Според Михаил Заимов, ако 6-ия резервоар е пълен, там има 90 тона гориво

Изтичането на мазут от резервоарите започна през август 2018 година. Корабът "Мопанг" е потънал през 1921. След двуседмични проучвания районът бе ограден с буйове, които да ограничат разлива на гориво, а ден по-късно машините започнаха почистването на мазутните петна от морската вода.ао

Кап. Петров каза, че трябва да се направи проучване и за състоянието на потъналия край Приморско товарен параход "Родина". Такова искане "Морска администрация" ще отправи до ресорното министерство и до Министерския съвет. По думите на кап. Петров засега няма опасност за изтичане на гориво от парахода.

По-рано в Бургас започна заключителната конференция по проекта "Интегрирано българско морско наблюдение". В нея участват изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби към Военноморските сили флотилен адмирал Мален Чубенков, представители от Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия, Европейската агенция за морска безопасност, Италианската космическа агенция, както и представители на участващите в проекта организации.

"Мопанг" изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

"Мопанг" изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Вземат се спешни мерки

Общият бюджет на проекта е 238 820 евро, като сумата на предоставената безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за морско дело и рибарство възлиза на 191 056 евро.