Промяна в Наредба 24 на Министерството на земеделието искат кметове от Лудогорието.

Според нея, за да се финансира асфалтирането на селски улици по Програмата за развитие на селските райони, трябва в населените места да има изградена техническа подземна инфраструктура.

Според Закона за управление на територията това включва канализация, газопроводи, електропроводи и телефонни жици, обясни кметът на община Самуил д-р Бейтула Сали.

Нерентабилно е в село като Карамихал например, където живеят 70 души, да се изгражда подобна инфраструктура, но улиците им трябва да са асфалтирани и общинската управа се надяваше да удовлетвори исканията на хората чрез безвъзмездната помощ по тази програма, обясни д-р Сали.

Разплащателната агенция е отхвърлила два проекта на община Самуил за финансиране по мярка 322 на Програмата за развитие на селските райони „Обновяване и развитие на населените места".

"Ще направим възражение и ще провокираме промяна в наредбата", категоричен бе д-р Сали. Той допълни, че в противен случай малките села са обречени да останат без асфалтирани улици до 2013 година, докато действа програмата.

Информацията е на Дарик радио.