Наводнен е главният път София - Варна между селата Козаревец и Кесарево в област Велико Търново, съобщи БНР. От "Пътна полиция" препоръчват да се обикаля през село Джулюница.

Прелял е и язовирът, който е около 20 декара. Няма скъсана дига, обясни кметът на Джулюница Мариян Тончев.

Като причина за наводнения път се посочва падналият 85 литра дъжд на квадратен метър, което е 140% от месечната норма. Водата на пътя е над 50 сантиметра, има закъсали автомобили.

Освен пътя, залята е и база на държавния резерв в района на железопътната гара в селото. Няма пострадали хора и наводнени къщи.

Във великотърновското село Ресен предстои да бъде изпратен багер от общината, който да прокопае дере, за да бъде отводнен района около хлебозавода. Наводнени са ниските части на великотърновския квартал "Чолаковци", защото канализационните шахти не са успели да поемат водата. Нивото на река Янтра в квартала е под критичните нива, заяви заместник-кметът по сигурността Георги Камарашев.

С един метър се е повишило нивото на река Осъм в Ловеч след падналите през последното денонощие в района обилни валежи, които наводниха пътища, сгради и дворове. Няма бедстващи хора и населени места.

На пътя Ловеч - Угърчин също има наводнени участъци. Между 40 и 60 литра са падналите валежи в Ловешко и Троянско. Главният път София - Варна беше затворен за няколко часа заради наводнен участък в района на село Голец. 

Все още е ограничено движението между селата Радювене и Катунец. Нивата на реките все още са под критичните. Няма опасност от преливане на язовири, посочи областният управител на Ловеч Георги Терзийски.

"Всички язовири са с включени изпускатели и с празни преливници. Малките реки и дерета се оттичат, ситуацията се нормализира", заяви областният управител на Ловеч. По думите му има наводнени дворове и къщи в близост до реките и деретата. Няма населени места без ток и вода.

Прелива микроязовир при км 37 на АМ "Тракия"
Обновена

Прелива микроязовир при км 37 на АМ "Тракия"

Спряно е движението при Ихтиман, колите се пренасочват по стария път София-Ихтиман

В Плевен след падналите обилни валежи преляха два язовира в село Ракита. Няма опасност за жителите, каза областният управител Мирослав Петров. Наводнени са оранжерии, стопански дворове и мазета на къщи.

Язовир "Ракита-1" е прелял през преливника и стената, която е започнала да се отмива под напора на водата. Прелял е и другият язовир - "Ракита-2", като водата се е изляла в общо дере. Цяла нощ представители на всички институции са били на място.

Пострадалите от наводнението в Роман могат да получат до 375 лв. еднократна помощ

Пострадалите от наводнението в Роман могат да получат до 375 лв. еднократна помощ

Две комисии оценяват щетите на хората

"Вчера там е паднал около 60-70 литра на квадратен метър интензивен дъжд за около час - час и десет минути. Те са два каскадни язовира. В повечето случаи наводнява село Садовец. Има няколко къщи, които са били наводнени, но водата вече е изпомпана. Ситуацията е спокойна и овладяна", заяви областният управител на Плевен Мирослав Петров.

В плевенската община Искър пожарникари са отводнявали на седем адреса. "В Беглеж също има няколко наводнени къщи, вследствие на валежите", поясни Мирослав Петров.