До 375 лева е еднократната помощ за покриване на най-наложителните разходи от първа необходимост на пострадалите от наводнението в град Роман.

Това съобщи пред БНР Инна Ведър - Ценкова - заместник главен директор на Агенцията за социално подпомагане.

Цял квартал в град Роман е залят от вода
Обновена

Цял квартал в град Роман е залят от вода

Община Етрополе обяви бедствено положение

Тя обясни, че хората, чиито домове са обходени от комисиите, са получили формуляри за кандидатстване за тази помощ. "До вчера има 11 депозирани формуляра в дирекцията за отпускане на еднократна помощ", каза тя и подчерта, че възможно най-бързо да бъдат обработени документи и хората да си получат помощите. По нормативни документи срокът е до 20 дни да се извърши анкетата", допълни тя.

Полицаи охраняват имуществото на евакуираните жители на Роман

Полицаи охраняват имуществото на евакуираните жители на Роман

Дъждовете предизвикаха бедствие

"В момента колегите обхождат всички адреси и предполагам, че най-късно до другата седмица вече ще е приключено с обходите, ще се обработят документите и ще се изготвят ведомостите за изплащане на помощите".

Без конструктивни промени са засегнатите от наводнението постройки в град Роман. Това показва първоначалният оглед. Две общински комисии описват и оценяват щетите, които са предимно съсипана покъщнина.

Повече от пострадалите нямат застраховки и ще разчитат на обезщетения, каза заместник-кметът на община Роман Николинка Кътовска.

"Към момента комисията е извършила оглед на всички засегнати имоти в района на бедствието като са посетени 133 жилищни сгради, 4 жилищни блока и 1 промишлен обект. Констатациите на комисията са, че в голямата си част са наводнени мазета и приземни етажи, като в някои от случаите е увредена и унищожена бяла техника, електроуреди и мебели, и стопанския инвентар на хората, които са в засегнатия район. Към комисията работят, освен общински служители и експерти, и представители на дирекция "Социално подпомагане", на пожарната, съдействат и двама оценители от община Бяла Слатина", обясни зам.-кметът Кътовска.

Над 500 000 лева са щетите от пороите в Смолян

Над 500 000 лева са щетите от пороите в Смолян

От кметствата още изпращат информация за пораженията

По думите й очакваните обезщетения няма са в размер, който да покрие напълно щетите, нито ще бъдат получен в очакван от всички срок.

"Списъкът със засегнатите лица е подготвен и още вчера е предаден в дирекция "Социално подпомагане", за да може да бъдат извършени анкетите по правилника, след което да бъдат установени хората, които отговарят на изискванията за подпомагане", допълни Николинка Кътовска.