Щетите от поройните дъждове в община Смолян надхвърлят 500 000 лв. Това заяви заместник-кметът на общината Мариана Цекова. Пореден ден продължава разчистването на наноси и засегнати от наводнението участъци от улици и пътища, информира БНТ.

Описването на пораженията и изчисляването на общия размер на щетите не е приключило. От кметствата в общината още изпращат информация за поражения от разрушителното пълноводие.

Пороен дъжд наводни улиците на Смолян

Пороен дъжд наводни улиците на Смолян

Наноси от пясък и камъни задръстват шахтите

От Областната администрация в Смолян е отправено искане до Министерството на отбраната за включване на военни и техника от 101-и Алпийски полк при възстановителните дейности в региона. Очаква се военното ведомство да разреши изпращането на водоноска за питейна вода за Чепеларе, тъй като чешмяната вода в града е замътена след поройните дъждове.

Военните отново в Смолян заради наводненията

Военните отново в Смолян заради наводненията

Разчистват наводнените улици в квартал "Райково"

В искането от Областната администрация е посочена и необходимостта от насочване на 20 военнослужещи и цистерни, които да окажат съдействие при разчистването на главната пътна комуникация на Смолян. Изкъртени асфалтови настилки от улици в града, затлачени водостоци и кални наноси са част от последиците от пороите в Смолян и съседните села, уточняват от Общинската администрация.

41 военни помагат за изграждане на диги в Смолян

41 военни помагат за изграждане на диги в Смолян

В Смолян е обявено бедствено положение, а свлачища затрудняват движението в областта

Припомняме, на 28 юни кметът Николай Мелемов обяви бедствено положение на територията на община Смолян. То бе отменено на 29 юни.

Мотивът за бедственото положение бе: "обилните дъждове на територията на община Смолян и залети улици и пътища в резултат на прелели дерета и водостоци е необходимо провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян".