Военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк помагат на населението в Смолян. Вследствие на обилните валежи в града е обявено бедствено положение.

Модулното формирование е в състав от 41 военнослужещи, които със специализирана техника изграждат диги на река Черна в кв. Устово в града. Действията им се ръководят от командира на алпийците полковник Димитър Кацаров.

Припомняме, от началото на денонощието в пожарните служби в страната са получени над 70 сигнала за произшествия, свързани с усложнената метеорологична обстановка

На телефон 112 са подадени 15 сигнала за локални наводнения на територията на област Смолян. 

Бедствено положение в Смолян

Бедствено положение в Смолян

Река Черна преля

Припомняме, от 14 и 30 часа днес е спряно движението по пътя Асеновград - Смолян. Причина за временното ограничение са паднали скални отломки на пътното платно на около 10 км след Бачково, в близост до разклон за Югово. 

Ограничено е движението по път II-86 Чепеларе-Проглед поради свличане на наноси на платното. Обходният маршрут е: Смолян - Девин - Кричим - Пловдив и обратно. 

Поради срутване на скални маси в една лента се осъществява движението по път II-86 в участъка Бачково - Нареченски бани. Трафикът е в една лента и по пътя III-8681 Рудозем - Смилян при Бяла река, заради пропадане на пътното платно.

Временно движението по път III-866 Смолян - Стойките в кв. "Райково" в Смолян е ограничено за всички превозни средства. Причината е наводнено пътно платно от река Черна. Обходните маршрути са през уличната мрежа на Смолян.

Поради свличане на земна маса движението по пътя III-197 Грохотно - Девин в границите на Девин е в една лента.

Ограничено е движението по път III-8631 Момчиловци - Лъки поради възникнало свлачище. Шофьорите да карат с повишено внимание. Обходен маршрут: Момчиловци - Соколовци - проход "Рожен" - Лъки и обратно.