Най-високите в Европа пилони със знамена ще бъдат издигнати във Варна.

На тях ще са поставени българският трибагреник и знамето на Европа. Това съобщи при посещението си в морския град министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, цитиран от  moreto.net.

Пилоните ще се извисяват в Морската градина в града, под Пантеона. Знамената ще бъдат по-големи от 294 квадратни метра, каквато е площта на най-големия флаг в Европа, намиращ се в Мадрид.

По думите на министър Василев подготовката за изграждането на двата най-големи пилона във Варна тече с пълна сила. Амбицията е морската столица да има най-високите пилони и най-големите знамена на Европейския континент. Те ще се извисяват на над 50 метра и нощем ще бъдат осветени, като ще се виждат от целия Залив и от почти всяка точка на града, уточни министър Василев.

Той допълни, че първоначално Министерството на държавната администрация и административната реформа е поръчало 42-метрови пилони за знамената, но фирмата-изпълнител е проявила желание да ги направи по-големи за собствена сметка.

Министър Василев съобщи още, че в момента с най-големите специалисти в страната се обсъжда от каква технология да бъдат изработени платовете за знамената, защото Варна е много ветровит град и е необходимо тъканите да са по-издръжливи.