Най-големият проблем от пожарите е загубата на почва, коментира екологът Петко Ковачев пред БТВ. Той обясни, че всички се фокусират върху гората и животните, защото това е видимата загуба, но почватa е много по-трудно възобновимa.

"Проблемът е с тези 10 сантиметра почва, която е изгоряла. Не е ясно кога и как ще се възстанови тази почва", притеснен е специалистът.

Ковачев изтъкна, че основна причина за пожарите може да бъде и промяната на климата - летата стават все по-сухи, а почвите губят своята влажност.

"Рано е да се каже каква част от флората и фауната са изгубени", изясни екологът. Той обясни и, че най - ценната част в района на пожарите е дефилето надолу към реката.

Пожарите в Кресненското дефиле продължават

Пожарите в Кресненското дефиле продължават

Няма опасност за жителите на околните села

Относно версията, че причина за пожарите може да е умишлен палеж , Ковачев коментира, че силно се съмнява и отхвърля това. "Не виждам логика в това някой свързан с магистралата да е запалил пожара", каза той.

Ковачев поясни, че в село Влахи са два наистина важни обекта - Екологичното училище и Центъра за редки породи.

Екокатастрофа остави след себе си пожарът в Кресненското дефиле

Екокатастрофа остави след себе си пожарът в Кресненското дефиле

Потресаващите гледки са като от лунен пейзаж

"Много е лошо, когато при всяко бедствие, общността пита къде са еколозите, а не пита къде са институциите", изтъкна специалистът и обясни, че хората очакват да видят всички знакови фигури да гасят пожарите, но това не е възможно.

Припомняме, че пожарите в Кресненското дефиле горят вече шести ден. Пожарникарите продължават да гасят пожара в Кресненското дефиле - останали са две активни огнища около село Влахи. Силите на екипите са съсредоточени в овладяването на пожара и недопускане на разрастването му към селата.

Вчера жителите на село Влахи бяха евакуирани. Евакуацията приключи привечер, когато вичките 27 дупи, намиращи се в селото бяха изведени на безопасно място. 

Евакуираха жителите на село Влахи
Обновена

Евакуираха жителите на село Влахи

Продължава гасенето на пожарите в Кресненското дефиле

Днес главен комисар Николов коментира пред БТВ, че гасенето ще се фокусира върху района на газопровода. 600 души ще продължат да участват в борбата със стихията, увери той. 

Стана ясно, че евакуацията е отменена. Въвеждане на хората отново в селото ще се случва поетапно, поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР -Благоевград.