Най-подходящото място за изграждане на хранилища за съхранени на ниско- и средно радиоактивни отпадъци е площадка, която се намира близо до 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" и е собственост на централата.

Това каза изпълнителният директор на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци" Борис Пеков, цитиран от БНР.

„Ние смятаме, че като приоритетна площадка, която ще бъде предложена, това е площадката, която е до АЕЦ „Козлодуй", извън землището, което се обработва за селскостопански цели. Тя притежава качества, които могат да бъдат одобрени от Агенцията по ядрено регулиране. Структурата на почвата, на която ще бъде разположено бъдещото хранилище, не разрешава пренос на радиоактивни елементи в хоризонтална и вертикална среда, което означава, че няма възможност да бъдат замърсени подпочвени питейни води и такива, които ще изтичат в река Дунав.", каза Пеков.

Той допълни, че освен тази площадка на Агенцията за ядрено регулиране ще бъдат предложени още две - до Маричин валог и до Върбица.

Хранилището за съхранение на ниско-и средно радиоактивни отпадъци трябва да бъде построено до 2015 г. и ще струва около 60-70 млн. евро.