Отдушнци, стара кофа, ретро озвучителна система, ленти от видокасети, радиатори от парното на НДК бяха представени от директора Мирослав Боршош като инсталация.

Това са само част от потайностите на двореца. Експонатите онагледяват дейностите и инвестираните до момента средства в подготовката за най-важното събитие за България през 2018 г. - Председателството на Съвета на ЕС, чийто домакин ще бъде НДК.

Елха от боклуци грейна в НДК

Елха от боклуци грейна в НДК

Инсталацията провокира и демонстрира щастието на хората

Мирослав Боршош представи как трябва да изглежда двореца за нашето председателство. Вече дигитално е заснет НДК. Това е основата за плановете за бъдещето на сградата. Това е труд, който отнема между 6-8 месеца, обясни Боршош.

Извършено е енергийно обследване на сградата. Тя ще стане енергийно ефективна и спестените пари за енергия ще бъдат вложени за култура.

Новият етап на преустройството на НДК започна в началото на декември и ще приключи през септември 2017 г., когато Дворецът ще се превърне в най-модерния културен и конгресен център у нас. Мащабният ремонт е на обща стойност 35 млн. лв., от които до този момент е преведена половината сума. "В края на февруари, началото на март трябва да получим и останалите 18 млн. лв.", отбеляза още Боршош.

Превръщат НДК от аналогова сграда в смарт център за председателството на ЕС

Превръщат НДК от аналогова сграда в смарт център за председателството на ЕС

Ще ремонтират сградата с проект за 20 млн. лв.

Вчера и днес НДК не издържа на студа и покривът е протекъл. Работи се бъдещия НДК да не аварира, както стана ясно от думите на директора му. Зала 2 ще носи името на великия Азарян и от една изоставена зала тя ще се превърне в сборен пункт за културни събития за председателството.

НДК вече има още няколко готови пространства за култура. Промяната не става за ден, каза Боршош.

Лично той заяви, че е притеснен за председателството на ЕС, тъй като не е ясно кой ще формулира темите.

Смисълът не е да посрещнем 20 000 намръщени, сиви бюрократи, каза още директорът на двореца. Важно било посланието, което ще излъчим по време на председателството ни. Колкото повече се затваряш в къщичката си, толкова повече не виждаш хоризонта, коментира още Мирослав Боршош, но според него председателството е хоризонт, който България заслужава.

За 4 милиона лева е закупена конгресно-конферентна техника на европейско ниво. Между 17-18 милиона лева очаква да получи НДК от кабинета за довършване на ремонтните дейности до март. Очаква се остойностяването на службите за сигурност за обезопасяване и НДК да е готов да посрещне европейските лидери.

На брифинга се получи се лек сблъсък между бивш и настоящ управител на НДК.

Бившият директор на НДК Христо Друмев поздрави Боршош и го обяви за " мистър ПиАр супермен". Много хора трябвало да се учат от него. Друмев обаче изрази недоволството си, че се казвало, че досега не са правени съществени ремонти на НДК. Досегашните ремонти се правели с приходите.
Друмев припомни борбите НДК да не се приватизира и попита дали ремонтите са съгласувани с авторите на двореца. Противното било нарушение на Закона за авторските права.

Мирослав Боршош призна, че НДК има нужда от ПиАр, но и това, че нямало пари за ремонта на зала 1. Със собствени приходи нямало как дворецът да придобие модерен вид. Не се нарушава авторското право и никой не посяга на НДК, увери Боршош.

НДК е на път да извърши голяма промяна, обеща директорът на двореца.