От РИОСВ - Пловдив моментално отговориха на сигнала от сдружение "Бъдеще за село Труд", в който се твърди за наторяване на земеделска земя в землището на село Труд с нитрати. Инспекцията заявява своето категорично несъгласие.

В РИОСВ - Пловдив е получен един сигнал по случая на 23 декември 2019 г. от страна на господин Тончев. Направена е веднага проверка по сигнала, като на проверката на 24 декември е поканен и подалият сигнала. Той обаче не е дошъл.

На проверката е имало представители и на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР).

Направен е щателен оглед на посоченото в сигнала място, като е установено, че няма никакви следи от прясно наторяване или пък от влизане със земеделска или друга тежка техника. На място е присъствал и арендаторът на земята, за когото се говори в сигнала. Арендаторът е приключил с торенето на 25 октомври 2019 г. в съответствие със забраната за торене в периода от 1 ноември до 20 февруари, като е спазил заповедите на МОСВ и МЗХГ в това отношение.

В с. Труд притеснени от странно наторяване в землището

В с. Труд притеснени от странно наторяване в землището

Свързват го с централата за биогаз

От РИОСВ - Пловдив уточняват, че не те са отговорна институция по Заповед № РД-660/2019 г. на МОСВ за определяне на водите, които са замърсени и застрашени от замърсяване с нитрати от земеделски източници и уязвимите зони, в които водите се замърсяват с нитрати от земеделски източници, нито по Заповед на МЗХГ и МОСВ № РД-090877/2017 г. и РД-09-791/2017 г., с които се утвърждава Програма от мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяването от земеделски източници в уязвимите зони.

Отговорните институции, които имат право да упражняват контрол в тази сфера, са други, с оглед на това, че уязвимите зони представляват зоните за защита на водите, а посочените територии не попадат в зона от екологичната мрежа "Натура 2000".