За своеволия на инвеститора, експлоатиращ електроцентрала на биогаз край с. Труд, област Пловдив, сигнализират от местния инициативен комитет Сдружение "Бъдеще за село Труд". От години те се борят срещу незаконната според тях дейност на централата.

Те настояват за промяна в закона и гласуване на наредба, според която трябва да има санитарни отстояния от населени места на подобни обекти.

Още в края на ноември месец е подаден сигнал замърсяване с нитрати.

Свидетели описват, че от началото на ноември се извършва неправомерно и ежедневно торене в землището на селото, а цистерните са едни и същи - обслужващи електроцентралата в землището на село Труд, предимно с пазарджишка регистрация.

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

Замърсяването е убило 80% от пчелите в района

Основното наторяване се извършва върху земеделски земи на местния производител Ц. Георгиев, който за поредна година нарушава цитираните министерски заповеди напълно безнаказано, заявяват от сдружението. Според тях липсата на контрол върху изпълнението на издадени заповеди се дължи на слаба воля и договорки "под масата", за което винят основно министър Нено Димов и директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев.

През декември 2019 г. от сдружението сигнализират, че е имало и репресия спрямо граждани, подаващи сигнали за нередности на тел 112.

Продължава бездействието и на отговорните институции и местната власт спрямо здравето и живота на жителите на село Труд.

"Нямаме големи очаквания към местните регулатори в лицето на РИОСВ, БАБХ и Земеделието. Опитът от миналата година сочи, че цялата отговорност се прехвърля на арендатора и собственика на земеделска земя, само и само да изчистят името на вече очевадно закриляният от институциите инвеститор. За никой вече не е тайна, че протекциите на тези обекти е на изключително високо ниво в централната власт. За това сочат редица свързаности на проекти, категоризирани като възобновяеми източници с настоящи държавници. Същите, освен че предизвикват екокатастрофи, бъркат дълбоко в джоба на данъкоплатците. Невероятна наглост! Колкото до местния контрол относно тези обекти - нека не се лъжем, такъв няма", заявява Станимир Тончев, съпредседател на сдружение "Бъдеще за село Труд".

Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми според властите

Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми според властите

Това твърдят от МОСВ и РИОСВ-Пловдив