"Лабиринтът, в който умишлено са поставени институциите, според населението е поредния механизъм за бягане от отговорност и показване липса на воля за каквото и да е съдействие." Това заявяват жителите на село Труд, област Пловдив, които вече 3 години протестират срещу функционирането на "Централа за производство на електро и топлоенергия от био отпадъци" в селото.

Стотици жители на с. Труд блокираха Карловско шосе в знак на протест

Стотици жители на с. Труд блокираха Карловско шосе в знак на протест

Срещу замърсяването и шума на централа за преработка на биомаса

През 2014 година, без съгласието на населението на село Труд, в района е изградена Централа, произвеждаща електро и топлоенергия от изгарянето на био отпадъци. Централата се намира само на 260 метра от жилищен квартал и 40 м. от "Гробищен парк" в селото.

Според жителите на Труд централата функционира денонощно, а вибрациите, миризмите и шумът представляват сериозен проблем за качеството на живот в района.

Протестиращи срещу биоцентрала блокираха пътя Пловдив – Карлово

Протестиращи срещу биоцентрала блокираха пътя Пловдив – Карлово

Оплакват се от шум и непоносими миризми

Местните са обезверени от контрола и проверките на Министерството на околната среда и водите в лицето на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив. За това жителите са "приютили няколко станции" по проект на гражданска национална инициатива airbg.info. Станцията, разположена в непосредствена близост до централата, системно отчитала повишени нива на фини прахови частици (ФПЧ) - ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5.

Според жителите на пловдивското село в по-голямата част на денонощието измерванията на станциите показвали, че въздухът там бил по-мръсен от два пловдивски квартала, където също били позиционирани такива станции. Те поясняват и че в селото трафикът, който по принцип е основен замърсител с ФПЧ, е в пъти по-слаб от този в Пловдив.

Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми според властите

Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми според властите

Това твърдят от МОСВ и РИОСВ-Пловдив

Освен замърсяването на въздуха вследствие на изгарянето на отпадъците, жителите недоволстват и относно огромните депа с органични отпадъци, разположени на метри от централата. Става въпрос за струпване на отпадъци върху 10 декара земеделска площ, която е собственост на централата.

Снимка 297625

Източник: Жители на село Труд

Въпреки срещата на жителите на Труд със служебния министър на МОСВ и въпреки сигналите, които те изпращат относно струпването по нерагламентиран начин на неизвестни по състав отпадъци, те все още не са получили адекватно становище по въпроса. Нещо повече, поради високите подпочвени води в село Труд, подобно складиране директно върху почвата може да се окаже пагубно за местните в дългосрочен план.

Проверяват качеството на атмосферния въздух в село Труд

Проверяват качеството на атмосферния въздух в село Труд

Набирането на пробите ще продължи 14 дни

Жителите на село Труд сигнализират, че замърсяването в района е довело до измирането на 70 кошера с пчели, което е близо 80% от всички кошери в района.

Снимка 297628

Източник: Жители на село Труд

В прессъобщение местните категорично посочват, че протестите относно функционирането на централата няма спрат, като четвъртият протест ще е проведе на 8 юни. Те припомнят, че до миналата година са търсили диалог със собствениците на предприятието за мирно решението на проблема, но сега безусловно ще искат то да бъде закрита.