200-300 жители на пловдивското село Труд се събраха тази вечер на обявения протест, предаде bTV.

Както се очакваше, те са блокирали движението по Карловско шосе за около 15 минути в знак на протест срещу неприятните миризми и шума от централа за преработка на биомаса, разположена в населеното място. 

Хората настояват инсталацията да бъде преместена и са организирали подписка с такива искания, която е събрала хиляди подписи.

Полицейското присъствие е засилено, но демонстрацията преминава спокойно.

Протестът е подкрепен от кмета на село Труд Красимир Минков и от кмета на община "Марица" Димитър Иванов.  

Лекари отчитат, че заради отравянето на въздуха рязко са се увеличили белодробните заболявания сред хората в селото.

Съоръженията на централата на "Билд Инвест Сит" ЕООД обработват силаж и оборска тор, от които се добива биогаз чрез ферментация.

От РИОСВ - Пловдив потвърдиха, че до момента заради нарушения на екологичното законодателство на оператора са наложени три санкции - за нерегламентирано заустване в реката на битови отпадни води, за емитиране нива над нормите на газове серен диоксид и азотни оксиди, както и заради непредставяне на документи за управление на отпадъците.

Установено е наличие на миризма на територията и до оградата на инсталацията. Изискано е от Изпълнителна агенция по околната среда разполагане на мобилна станция за измерване на емисии в близките къщи. И тези резултати са показали, че няма превишаване на нормите на газове, които са по българското законодателство.