Не се предвиждат нови съкращения на моряци, след като бяха оповестени уволненията на 719 души от плавателния състав.

Това съобщи изпълнителният директор на параходство "Български морски флот" кап. Христо Донев, цитиран от Радио Варна. 

Той допълни, че на по-голямата част от тях ще бъде търсена работа в чужбина чрез дъщерната компания на параходството "Нептун менинг".

Инвестиционната програма на параходството  предвижда  да бъдат купени между пет и десет кораба "втора ръка", най-вероятно от Япония.

Не е ясно обаче за какъв период от време това ще може да бъде направено. Плавателните съдове, които ще са втора ръка, ще са 20 000 - 30 000-тонни бълкери (кораби за насипри товари).

Христо Донев допълни, че вече се водят преговори за кредити от банки, както и с корабособственици. По думите на кап. Донев плавателните съдове ще са от добри корабостроителници, като за сега с приоритет е Япония.

БМФ вече бракува 12 кораба, съобщи още Донев. 5 от тях ще бъдат продадени за скрап, като в момента индийският пазар предлага добри цени. Шефът на параходството каза още, че в момента няма кораби на рейд край Варна, които да не работят.

Кап. Донев отчете, че първото тримесечие на годината дружеството е приключило на печалба. По думите му след кризата пазарът вече се съживява.
На загуба единствено е контейнерното плаване и по тази причина БМФ е закрило БУЛКОН, съобщи още кап. Донев.