Затрупаният от лавина 23-годишен мъж от Банско е открит мъртъв, предава кореспондентката на БНР.

Младият мъж е затрупан в един от улеите на връх Тодорка. Тялото му е открито от планинските спасители след едночасова акция с участието на обучени кучета.

Инцидентът е станал вчера около 17.00 часа. Костадин Рупчин е първият от шестчленна група млади скиори и сноубордисти, които се готвели да се спуснат по един от най-стръмните улеи на Тодорка в посока хижа "Вихрен". Минути след тръгването му лавината се откъснала. Останалите младежи веднага подали сигнал на спешния телефон на планинската служба.

Лавина затрупа чужденец над Банско

Лавина затрупа чужденец над Банско

Спасителни екипи го издирват

Планинският спасител Петър Чолев разказва, че по-голямата част от отряда в Банско е тръгнал на спасителна акция. Сред спасителите имало и лекар, но въпреки усилията им младият мъж е загинал. Чолев предполага, че смъртта му е настъпила вследствие на тежки травми и от тежестта на снега, която му е попречила да диша, макар че главата му била навън.

Планинският спасител обясни, че падналата лавина е една от най-опасните. Дължината й е над 700 метра. Участниците в акцията са в шок, тъй като загиналият е син на техен колега.

Председателят на БЧК Христо Григоров отправи призив към всички любители на екстремното спускане да не предприемат подобни самоубийствени действия. Той обърна внимание, че в планините е обявена най-висока степен на лавинна опасност.