В Мездра негодуват срещу предстоящо изграждане на инсталация за обезвреждане на опасни отпадъци, съобщава bTV.

Местните се опасяват за здравето си въпреки уверенията на кмета, че няма никаква опасност. Жителите на града обаче организират подписка срещу изграждането на инсталацията.

Предвижда се обектът да е до местната болница и да поема медицински отпадъци от различни части на страната. Инсталацията ще бъде изградена в гаражи, които в момента се отдават под наем.

Опозицията в местния общински съвет обаче настоява да се прекрати договорът с фирмата, спечелила обществената поръчка, а това може да стане само с отмяна на решението на общинския съвет.

Общинският съветник Галя Василева обясни, чес колегите й са гласували за изграждане на автомивка, за отдаване на обекта под наем, но са били подведени.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов обясни, че Общинският съвет е гласувал предложение за отдаване на тези помещения под наем, а след това инвестиционното предложение не е пристигнало в Общината, а в РЗИ. В него било написано, че помещенията ще бъдат реконструирани за временно съхранение и третиране на медицински отпадъци. Нищо незаконно няма да се случи, защото РЗИ ще прецени, увери той.

От своя страна инвеститорът Даниел Бачорски също посочи, че сделката е извършена съгласно всички законови изисквания. "Тези отпадъци ще са опасни до влизането им на нашите площадки. Има установен начин за преработка", поясни той.

Бачорски заяви и че има разрешение да обработва до 200 кг отпадък на цикъл (час). Болницата в Мездра генерира до 5 тона отпадък на месец. Инвеститорът обаче не обясни дали ще обслужва медицинските отпадъци и на други лечебни заведения.