Незаконни цигански бараки се появиха в столичния район "Студенстски", съобщи БНТ.
Проблемът е се появява от години, но от общината не могат да справят. След всяка акция по премахването на постройките, те се появяват отново. Друг подобен катун се е образувал и между столичните квартали "Младост" и "Горубляне".

Цял квартал от незаконни цигански постройки изникна на Околовръстното шосе в близост до бул. "Симеоновско шосе".

Обикновено незаконните цигански бараки и палатки се появяват близо до течаща вода. Сред обитателите на несигурните жилища има и малко бебе. Ромите крият децата си, защото знаят , че социалните могат да им ги отнемат заради лошите условия в които ги гледат.

Гледката около ромските бараки е обичайната - разхвърляни дрехи и вещи, огнища, бездомни кучета и купища с боклук.

Кметът на столичния район "Студентски" Димитър Дилчев обясни, че там има много деца. "Това, което ние правим като районна администрация и ще продължаваме да го правим безкомпромисно, е да събаряме тези бараки", каза Дилчев.

Последната съвместна акция на район Студентски, Столичния инспекторат, Агенцията за социално подпомагане, Екоравновесие и 7-мо районно управление е била в началото на април.

"Тези гета се изчистват, премахват и това вече продължава повече от 8 години", каза Димитър Дилчев.

Следващата акция ще е в средата на юни. След премахването постройките отново се появяват. Част от терените все още са с неизяснен статут, заради неясноти около регулационния план на Малинова долина, но повечето имоти са частни.

Също на Околовръстния път на София, близо до Младост, има още едно ромско селище. То е разположено до река Кална.

От районната администрация на Младост обясниха, че при проверка на бараките се е установило, че терените са частни и не могат да се предприемат мерки. От там се ангажираха поне да почистят огромното сметище, което се е образувало до квартала и се изсипва директно в реката.