В Южна България вече има 31 огнища на заразен нодуларен дерматит. Болестта от вчера вече е открита и в Кюстендилска област. Така се оказва, че болестта е засегнала пет области в страната, съобщава БНР.

В Кюстендилска област болестта е открита в кочериновското село Бураново. Положителна проба е дало едно от животните в малка ферма. Всички животни в стадото ще бъдат евтаназирани, за да се ограничи заболяването.

По области вече е разпределена първата доза от ваксините срещу заразата. Има готовност още от днес да започне поставянето на 150 000 ваксини.

В заразените области се въвеждат извънредни мерки за месото и млякото от животните, по изискване на Европейската комисия.

Млякото ще се унищожава. Специална здравна маркировка ще бъде поставяна на месото, за да може да се избегне евентуалното пренасяне на вируса. Това обясни д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните. Той допълни, че става въпрос за чисто ветеринарни обозначения. По думите на експерта практически месото е абсолютно годно за човешка консумация, така че нямало опасност за се консумира.

Заради нодуларния дерматит, освен в Южна България, ограничения за животните се налагат и в северната част на страната.

Животните трябвало да се движат в областта, в която се отглеждат или до съседна. При необходимост от придвижване в по-далечни области, всеки случай се разглежда индивидуално.

Д-р Георги Чобанов отбеляза, че има съществена разлика и тя е, че животните от Северна България могат да се движат и за доотглеждане. Тези пък в Южна можели да се придвижват само до кланица.

Официален ветеринарен лекар трябва да издава ветеринарни медицински свидетелства за придвижване на едрите преживни животни.