Сграждани и представители на общината в Стамболийски са сигнализирали в сряда за остра, задушлива миризма, която се усещала в целия град. Според еколога на миризмата била неспецифична и непозната до момента, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив.

При проверка на Екоинспекцията в завода за производство на целулоза и хартия в Стамболийски е установено, че в ранните часове на 12 април е възникнал токов удар в електропреносната мрежа извън завода, който е продължил 17 минути. По тази причина от 6:00 до 6:17 часа технологичният процес в цялото предприятие е бил прекъснат, като не се работили и съоръженията за улавяне и изгаряне на газовете, причиняващи неприятни миризми. След възстановяване на електрозахранването е започнало поетапно въвеждане на техниката в работен режим.

В момента на проверката цялото предприятие вече работило, с изключение на машината за хартия. Направен обход в края в града показал, че вече не се усещат неприятни миризми.

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев пише във "Фейсбук", че през последните месеци случаите на разпространение на неприятни миризми от завода са зачестили и търпението на местните жители се изчерпва. Той посочва също, че вече е давал веднъж предприятието на прокуратурата и ще го направи пак.

Припомняме, че и в края на февруари авария в предприятието предизвика изпускане на неприятни миризми и разтревожи хората в града.

Среднощна проверка за миризми в Стамболийски

Среднощна проверка за миризми в Стамболийски

Инспекторите душиха по улиците „Мадара“, ул. „Иван Вазов“, парка между ул. „Иван Вазов“ и „Г. С. Раковски“