Към настоящия момент в Министерството на туризма няма информация по отношение на това дали е издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата схема. Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене.

По тази причина във връзка с публикации в медиите, по разпореждане на министър Стела Балтова Министерството на туризма ще извърши незабавно документална проверка и инспекция на място на морски плаж "Смокините-север", съвместно с органите на РДНСК, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера.

С 3 865 лв. глобиха концесионера на плаж "Смокините-север"

С 3 865 лв. глобиха концесионера на плаж "Смокините-север"

Заради разораването на дюните с тежка техника

При предходна проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен и е наложена неустойка в размер на 5% от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г.

Внесените и одобрени през 2021г. в министерството на туризма схеми представляват идеен проект, намерение за това колко на брой и с каква площ преместваеми обекти ще бъдат разположени от съответния концесионер на територията на морския плаж, като министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2% от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри. Разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община.