Глоба в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение за 2021 г. или сума в размер на 3 856,55 лв. е наложена на концесионера на плаж "Смокините-север" заради разораването на плажната ивица.

Проверката бе възложена от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова след публикации за багери в дюните на плажа.

РИОСВ не откри увредени дюни на плаж "Смокиня"

РИОСВ не откри увредени дюни на плаж "Смокиня"

На концесионера е дадено предписание да съгласува новата схема за разполагане на преместваеми обекти с екоинспекцията

При проверката на 14.04.2021 г. на място по цялата си дължина плажната ивица се установени след от верижна техника и дюните са с нарушена повърхност. В южната част е оформен правоъгълен участък, където повърхността е заравнена - хоризонтална, като са оформени точни и равностоящи очертания на бразди от пясък. Отнетият пясък от този заравнен участък е подравнен във вид на насип, неестествено облегнат върху пясъчните дюни.

Това е неестествено състояние на морския плаж и е следствие на преминаването на верижна техника - това е неспазване на екологичните норми, свързани с опазване на естествения ландшафт по начин и със средства, недопускащи вредно въздействие, необратими изменения и увреждане, е констатацията на МТ.

Задължение на Министерството на туризма е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. Проверяват се и неохраняемите ивици. При установяване на нарушения и неспазване на законодателството се налагат безкомпромисни наказания.

Окръжната прокуратура също разпореди проверка по случая.

От Министерството на туризма напомнят и че сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/ 90 46 833, както и на имейл control@tourism.government.bg.

Припомняме, проверката започна по сигнал за разорани дюни на плаж Каваците в община Созопол, след като снимки и видеоклипове показаха заравняване с трактор на плажа. Местните хора се опасяват, че са засегнати дюните, които са в непосредствена близост до плажа.