Нова Загора излиза на протест срещу обгазяване от инсталация за биогаз на фирма "Енерджи 2" ООД - част от групата ГРАДУС. Това съобщава на редакционната поща председателят на Инициативния комитет "Нова Загора иска да диша" Кремена Петрова.

"Миризмите се разнасят из целия град всеки ден, от пет години насам. Общуването ни с институциите е дълго, без резултат, а местната власт бяга от проблема.", пише Кремена Петрова.

С 36% по-малко мръсен въздух се хвали Столична община

С 36% по-малко мръсен въздух се хвали Столична община

Поредна дискусия за атмосферния въздух в столицата

"Миризмата идва от преработката на животински отпадъци. Фирмата ги превръща в топлинна енергия, която е и най - скъпата на пазара - 450 лв. мегават/час. Инсталацията за биогаз работи от 2014 г., а ние от 2015 г. се опитваме да изискаме мониторинг на качеството на въздуха и реални действия от Общината", каза Петрова за News.bg.

Тя допълни още, че при проверките на РИОСВ всичко изглежда наред, защото те се осъществяват през деня, а изгарянето е през нощта. Има три наказателни постановления към фирма "Енерджи 2" ООД за установени нарушения извън производствената площадка, които обаче са отменени от съда поради пропуски в съставянето им от контролиращия орган.

Перничани срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република"

Перничани срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република"

Над 300 са внесените възражения от граждани

"Днес, 16 септември 2019 г. (понеделник) от 16.30 ч. от Инициативния комитет "Нова Загора иска да диша" организираме протест пред сградата на Община Нова Загора. Очакваме около 300-400 души от Новозагорско да се включат в протеста. Всеки, който иска да подкрепи чистия въздух, е добре дошъл.", казват от Инициативния комитет.

"Искаме постоянен мониторинг и контрол на качеството на въздуха, според нас мобилната измервателна станция не е достатъчна.", отбеляза Кремена Петрова.