Одобрен е за финансиране е проект за екомобилност на община Габрово в партньорство с община Севлиево. Това стана ясно след приключване на оценката на подадените предложения по процедурата "Екологосъобразна мобилност" на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщиха от община Габрово.

Предвижда се закупуване на седем електрически автобуса - пет с дължина 7 метра и два 12-метрови, които са и високоподови. Новите електробуси ще заменят амортизираните превозни средства, които обслужват линията между Габрово и Севлиево и селата в района. За тях ще са нужни и седем зарядни станции. Дружество "Общински пътнически транспорт" в Габрово като обществен оператор ще експлоатира електрически автобуси след доставката им. Задължително условие за кандидатстване по схемата е било партньорство между две общини и един обществен превозвач.

Инвестицията в Габрово включва също поставяне на допълнително осветление на 22 пешеходни пътеки. Ще бъде въведена и система за електронно таксуване в градския транспорт. Пътниците ще могат да избират от няколко начина за закупуване на билети, а мобилна услуга ще дава информация за времето на пристигане на автобусите, за маршрутите, опции за алтернативно придвижване и др.

Планирани са още мерки по осветяване на 60 пешеходни пътеки в Севлиево, както и изграждане на велоалея по ул. "Стефан Пешев" в района на жилищния комплекс "Д-р Атанас Москов" в града.

Максималният срок за реализация на дейностите по проекта е 24 месеца. Общата му стойност е 10 411 082.36 лв., от тях 2 016 107.14 лв. са собственото финансиране на община Габрово, а 150 001.10 лв. - на община Севлиево.

Общините получават 98 млн. лв. по ПВУ за екологичен транспорт

Общините получават 98 млн. лв. по ПВУ за екологичен транспорт

Проектите предвиждат да бъдат доставени 97 нови превозни средства с нулеви емисии, както и да бъдат изградени 68 зарядни станции