Отново проблеми с Ларгото в София.

Потребители в социалните мрежи сигнализират за пукнатини в тавана и падаща мазилка в античния комплекс "Сердика", съобщава bTV.

От общината потвърдиха, че заради лошото време и проливните дъждове през последните дни влагата е избила и е нанесла щетите по тавана и мазилката.

От Министерството на културата уточниха, че от 2018 г. за опазването на Ларгото като културна ценност се грижи Столичната община.

Сериозен теч в подлеза на Ларгото, таванът се руши

Сериозен теч в подлеза на Ларгото, таванът се руши

Има опасност от срутване

На свой ред от общината отбелязаха, че проблемът не е свързан с поддръжката, а с първоначално неизпълнение на проекта и липса на хидроизолационна система.

Те подчертаха, че понеже изпълнението на куполите е обект на авторско право от страна на проектанта, към момента всякакви трайни промени на конструкцията са недопустими.

Повечето от проблемните места вече са обезопасени.

Припомняме, ремонтът на Ларгото и реставрацията на античния комплекс приключи през 2016 г., а проектът бе за милиони. Той стана злополучен, след като Министерството на културата изтърва срока, за да получи неустойка от близо 750 хил. лева за забавеното строителство, а и се наложиха редица допълнителни ремонти. Освен това предизвика и огромен скандал около тогавашния министър на културата Боил Банов, известен като "Ало, Банов съм".