Проверка на място потвърди, че теч има, и то в ден, който не е дъждовен. Подлезът под Ларгото в столицата е наречен "Източна порта на Сердика". Граждани се оплакват, че всичко е разрушено и в един момент може да стане опасно и настояват - фирмата изпълнител да поеме гаранцията, съобщи Bulgaria ON AIR.

Управлението и стопанисването на имота е предоставено съвместно на Общинския културен институт и район "Оборище", като районната община отговаря за още 3 подлеза, а годишният ѝ бюджет е 10 хил. лв.

Наистина има сериозни течове, които се появяват при големите порои, особено тогава чувствително се виждат пропуските в строителството. Ние не може с този бюджет да предприемем каквито и да е по-сериозни действия и да тръгнем да правим каквото и да било ремонтно действие, заяви зам.-кметът на район "Оборище" Бонка Василева

Препращали сме сигнали нееднократни, СО би трябвало да сезира възложителя, защото реално възложителят на този голям проект е МК, не е СО. Явно виждаме, че ремонт на ремонта продължава да съществува като крилата фраза за качеството на това, което се е свършило, категорична бе Василева.

От район "Оборище" допълват, че ремонтът би трябвало все още да е гаранционен, а от Столичната община уверяват, че ще съдействат за отстраняването на проблема и ще бъдат направени огледи на място с инженери.

Ремонтът на Ларгото и реставрацията на античния комплекс приключи само преди 4 години, а проектът бе за милиони. Той стана злополучен, след като Министерството на културата изтърва срока, за да получи неустойка от близо 750 хил. лева за забавеното строителство, а и роди редица допълнителни ремонти. Освен това създаде и огромен скандал около министъра Боил Банов, известен като "Ало, Банов съм".

Припомняме, на 30 януари 2019 г. депутатът от БСП Елена Йончева представи записи с гласа на сегашния министър на културата Боил Банов за ремонта на Ларгото.

Самият Банов в емоционална реакция се зарече да съди "всички по трасето" и отрече да има спекулации с ремонта на Ларгото - античен комплекс Сердика.

След представения запис, бившият вече главен прокурор Сотир Цацаров реагира светкавично, като се самосезира и нареди проверка.

По повод разкритията на Йончева бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в кулоарите на парламента, че е реагирал на случая с Ларгото и го е изпратил на съд още тогава.

Кметът на София Йордан Фандъкова пък не пожела да коментира случая, като обясни, че Ларгото е предоставен на столична община за стопанисване и тя няма отношение.

Изявление даде и самият Боил Банов, който заяви, че нямало опростени пари и ще съди всеки по трасето. Той обяви и готовността си да подаде оставка, ако тя му бъде поискана, тъй като "не е роден като министър".

Премиерът Бойко Борисов го посъветвал да не бърза с оставката, а да обясни случая. С действията си министър-председателят показал, че стои зад Банов, смята самият министър на културата.