Министърът на културата Боил Банов е готов да подаде оставка. Оставка винаги мога да подам, коментира той пред медиите в кулоарите на НС. Веднага след избухването на скандала поискал да подаде оставка. Борисов казал "Не". Премиерът го посъветвал да обясни случая.

От действията на Борисов разбрал, че министър-председателят стои зад него. Банов нямал опасения от разкритията на Елена Йончева. Министърът ще съди Елена Йончева, стана ясно от думите му.

Попитан защо толкова време не е сигнализирал, че служителят Ангел Ангелов го е изнудвал, Боил Банов отговори: "Ако той дойде при мен и ме изнуди, първо е малко опасно. Аз съм експанзивен човек".

"Все още театърът е повече в кръвта ми, отколкото в политиката", подчерта той.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

Културният министър обясни, че някой му е казал, че въпросният Ангелов го е заплашвал, че ще му счупи краката, но ако е дошъл при него с лицето си, е щял да подаде съответните сигнали.

"Плашили са ме много", изтъкна Боил Банов. Проблемът е, че аз по принцип не се плаша, опериран съм от чувството за страх, каза още той.

По думите му каквото са го питали разследващите за Ларгото е обяснил. Описва се като обикновен човек. "Вървя си по улиците, разхождам се, ходя си на кино, ходя си в парка", отбеляза още министърът на културата.

Банов не подава оставка преди доказателства

Банов не подава оставка преди доказателства

ГЕРБ стоят зад културния министър

Според него има хора, които го гледат положително, а други като крадец и престъпник.

"Проверката ще ми развърже ръцете", коментира още той. Министърът заподозря, че излъченият от Йончева запис на пресконференцията на БСП е манипулиран.  

"Режимът на подслушване ни връща в едни други години и това е една от най- големите простотии, които прави Цола", изтъкна той.

Припомняме, че в сряда депутатът от БСП Елена Йончева представи запис от разговори на министъра на културата Боил Банов, с който го обвини в корупционна схема за опрощаване на поне 700 000 лв. на фирмата изпълнител за ремонта на Ларгото в София. 

По-рано днес стана ясно, че скандалът "Ало, Банов съм" се е разрастнал и в МОН.  Ангел Ангелов, сочен за информаторът на БСП отправи обвинения към ръководството на министерството на образование в упражняване на психологически тормоз. 

Александър Симов от левицата пък запита дали думите, които се чуват на записа "Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки" могат да бъдат нагласени, както се твърдяло. 

ГЕРБ обвиниха БСП в политическа лудост и въртоглавост

ГЕРБ обвиниха БСП в политическа лудост и въртоглавост

Госпожа Йончева не е журналист, тя е политик, заяви Биков

Корнелия Нинова вчера заяви, че държавата ни за пореден път е разтресена от скандал за корупция.

След представения запис главният прокурор Сотир Цацаров реагира светкавично, като се самосезира и нареди проверка.

По повод разкритията на Йончева бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви в кулоарите на парламента, че е реагирал на случая с Ларгото и его е изпратил на съд още тогава.

Кметът на София Йордан Фандъкова пък не пожела да коментира случая, като обясни, че Ларгото е предоставен на столична община за стопанисване и тя няма отношение.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

Малко по-късно изявление даде и самият Боил Банов, който заяви, че нямало простени пари и ще съди всеки по трасето. Той обяви и готовността си да подаде оставка, ако тя му бъде поиска, тъй като "не е роден като министър".

В кулоарите на парламента бившият вицепремиер Валери Симеонов изтъкна, че на Елена Йончева не може да се вярва.  По думите му тя и друг път е лъгала.