Доставката на нови тролейбуси за столичния градски транспорт по обществена поръчка се изпълнява предсрочно и първите коли вече са в София.

Това съобщава БНР, като се позовава на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Обществената поръчка за 30 нови единични тролейбуси беше спечелена от „Skoda Electric a.s." и по договор първите тролейбуси трябваше да пристигнат през септември тази година, но към момента договорът се изпълнява предсрочно.

Цената на един тролейбус е 451 645 евро, а купуването им е със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. До края на септември в движение ще бъдат пуснати 15 трамвайни мотриси (втора употреба) и същото количество прикачни вагони за междурелсие 1 435 мм. Те са марка „Татра-Т4DM" и се доставят от „IFTEC GmbH & Co.KG". Компанията е спечелила обществената поръчка за доставката им, а цената на една мотриса е 109 202,42 лв., а на прикачен вагон - 65.426,82 лв.

Нова процедура по Закона за обществени поръчки е обявена за доставката на до 25 нови трамвайни мотриси с нисък под за междурелсие 1009 мм, тъй като при нея не е допуснат за участие нито един кандидат. Доставката на 20 нови единични автобуси на природен газ с Евро 5 ще се забави, тъй като по конкурса има обжалване на решението на КЗК, която отхвърли мотивите за обжалване на конкурсната процедура на недопуснат участник в нея.

Сега решението е обжалвано във Върховния административен съд и насроченото дело за разглеждането му е ноември тази година, посочва още в отговора си Фандъкова.