Държавата ще насърчи строителството на селище край София.

Министерският съвет одобри документ за разбирателство с инвеститора „А.З.К. Пропъртис“ ЕООД.

Инвестиционният проект "Плана хайтс" предвижда създаване на селище в района на Плана планина.

Проектът предвижда впечатляващо от архитектурна гледна точка селище в района на Плана планина, между София и Самоков. То ще се разпростира върху земя в размер на 621 декара.

Селището се предвижда да бъде модел за напредък, високи стандарти и качество на живот, ситуиран в изключителна пасторална среда, пише в решението си Министерски съвет.

Проектът обхваща изграждането на необходимата за нуждите на селището инфраструктура – пътища, електричество и водоснабдяване, сгради за обществена полза – търговски център, спортен център, медицински център, детска градина, паркове, зелени площи и детски площадки, център за сигурност и 150 къщи за отдаване под наем.

Допълнително 600 парцела ще бъдат структурирани за възможни жилищни нужди.

Комплексът ще бъде построен върху земя, която е собственост на инвеститора и е закупена конкретно за реализацията на този проект. Общата застроена площ се очаква да бъде около 25 дка.

Общият размер на инвестицията се планира да бъде в размер на 53 650 000 лева.

След въвеждането в експлоатация на обектите по проекта се очаква да бъдат създадени около 100 нови работни места.

Очаква се осъществяването на тази част от проекта „Плана Хайтс“, предмет на меморандума, да приключи в края на октомври 2019 г.

За осъществяване на проекта държавата ще предостави пакет от насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите.