Ремонтът на ВиК мрежата в Банкя кара земята сериозно да се раздвижи, твърдят местни жители, цитирани от Нова телевизия. Хората се опасяват, че ново свлачище е на път да отнесе къщи в града, тъй като районът е свлачищен.

Местните усещали кога земята била готова да се раздвижи. Хората на ул. „Стръмна" се опасяват, че скоро къщите им се озоват при реката, където свършва улицата.

Според жителите новото раздвижване подозрително съвпадало с началото на ремонта на ВиК мрежата. Те твърдят, че земята се движи и вече бута цели дървета.

Техническият организатор във фирмата-изпълнител Валери Атанасов обяснява, че районът е свлачищен и действително има такива процеси. Самият той обаче не бил забелязал по тяхна вина да е тръгнало някакви свлачище. Фирмата уверява, че стриктно спазва проекта.

Местните се чудят дали проектът спазва препоръките на геолозите. Те се сдобили с оценката на „Геозащита"-Перник за дълбочината на изкопите. Според документа в този район изкопите не трябва да са по-дълбоки от 1,50 м, защото земята може да се раздвижи. Въпреки това са изкопани дупки с дълбочина от 3 м.

От общината и технически надзор обещаха да изготвят протоколи за състоянието на къщите. Те обещаха още да попитат дали проектът е съобразен с опасенията на геолозите.