Против сменянето на имената на местности в Стара Загора се обявиха от ПП "Народна партия свобода и достойнство". Това направиха те с декларация до медиите. 

По думите им, това не е просто смяна на стари турски с български имена. Според тях, "свидетели сме на поредната атака срещу българските мюсюлмани след днешното решение на Общинския съвет на Стара Загора да бъдат сменени имената на 838 местности. Много притеснителен е факта, че с идването на власт на коалицията на ГЕРБ и така наречените Обединени патриоти, посегателствата срещу мюсюлманската общност в страната станаха постоянно явление", пише в документа. 

От партията изразяват възмущение, че "през последните години станахме свидетели на нападения срещу джамии, постоянни атаки чрез законодателни инициативи, целящи да подчинят и претопят българските мюсюлмани. По всички телевизии гледахме как лидера на НФСБ упражнява насилие над български граждани, връщащи се в страната си за да гласуват, а в последствие този "патриот" беше награден за действията си с вице-премиерски пост в правителството, което трябва да защитава на равни начала всички български граждани."

Мюфтийството обвини общинарите в Стара Загора в нов възродителен процес

Мюфтийството обвини общинарите в Стара Загора в нов възродителен процес

Мюфтийството скочи срещу променените турски имена на местности в Стара Загора

Това преименуване продължава, според партията, националистическата традиция на Българската комунистическата партия, която през 1975 година поголовно преименува голяма част от турско-арабските топоними.

Партията, подобно на мюфтийството, обвинява в нов възродителен процес властите в Стара Загора. 

НПСД допуска, че следващата стъпка на "Новите възродители" вероятно ще бъде да изтрият старите имена на населените места от всички книги и регистри и да ги заменят с новите, измислени от тях.

Призовава се Общинският съвет в Стара Загора незабавно да отмени решението си за промяна на имената на 838 населени места, а Главна прокуратура да се самосезира за опита на национал-популистите, наричащи себе си Обединени патриоти, с агресивните си действия да предизвикат вълнения сред мюсюлманската общност и то по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Обръщаме се към всички български институции, политически партии и неправителствени организации да изразят публично мнението си по настоящия въпрос, като вземат под внимание вредата която се нанася с решението на Общинския съвет на Стара Загора на отношенията между различните етнически общности в Република България, се казва още в декларацията.