Във Видинска област няма да бъде обособена болница, която да е изцяло за пациенти с коронавирус, съобщава БНР.

Решението е взето на заседание на Областния временен кризисен щаб, свикано по повод писмо от здравното министерство за обособяване на поне една изцяло COVID болница. Условието е това да се случи при отчитане на над 600 заразени лица на 100 000 население в продължение на 14 дни, като има поне едно лечебно заведение за пациенти без коронавирус в областта.

Според Областния кризисен щаб във Видинско трябва да продължи да действа създадената към момента организация - и двете лечебни заведения в областта да приемат пациенти с коронавирус, при разкрити 81 легла за лечение на такива пациенти в МБАЛ "Света Петка" и 10 легла - в МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" в Белоградчик.

Здравният министър нямал право да командирова медици, нито да създава COVID болници

Здравният министър нямал право да командирова медици, нито да създава COVID болници

Лечебните заведения са търговски дружества, напомня Мария Петрова

Решението е мотивирано предвид броя на активните случаи на COVID-19 в областта, които към днешна дата са 256. От тях 30 души са хоспитализирани в МБАЛ "Света Петка".

Двете са болниците, в които е възможно хоспитализиране на пациенти с коронавирус в областта - едната е МБАЛ "Света Петка" АД във Видин, която разполага с 235 активни легла, 81 от които са за лечение на пациенти с COVID-19. Болницата разполага с 88 лекари и 184 специалисти здравни грижи (медицински сестри и фелдшери). Втората болница е МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" ЕООД в Белоградчик, която разполага с 45 активни легла, 10 от които са за лечение на пациенти с COVID-19. Лечебното заведение разполага с 15 лекари и 21 специалисти здравни грижи, но не и с отделение за анестезиология и интензивно лечение. Това води до невъзможност за осигуряване на лечение на пациенти с усложнения.

Направеният анализ показва, че общинската болница в Белоградчик не може да бъде ангажирана с лечение само на лица с коронавирус, тъй като не разполага с необходимия ресурс за осигуряване на медицински грижи за пациенти, нуждаещи се от хоспитализация. Ако от друга страна болницата във Видин бъде ангажирана за лечение само на пациенти с коронавирус, това на практика ще доведе до невъзможност да се осигури лечебно заведение на територията на областта, което да изпълнява медицински дейности само за незаразени с коронавирусна инфекция пациенти.

В областните градове - по една болница за COVID и поне още една за пациенти без COVID

В областните градове - по една болница за COVID и поне още една за пациенти без COVID

Областните управители до края на седмицата трябва да дадат отговор