На повечето места в страната желаещите медици, сестри, фармацевти и стоматолози вече са обхванати от ваксинационния процес.

Това съобщи пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб.

Той обясни, че според плана това е първата от петте предвидени фази. По думите му единствено в София около половината от заявените ще се доваксинират.

Втората фаза обхваща социалните институции и учебни заведения.

Да не забравяме, че сме зависими от доставките. Ако днес получим ваксини, да следващия ден те се използват. Организацията е много добра, подчерта Гигов.

Третата доставка на ваксини на Pfizer пристигна

Третата доставка на ваксини на Pfizer пристигна

18 720 дози - около половината от това, което очаквахме

Към момента ваксинираните са близо 20 хиляди. И двете ваксини - на "Пфайзер", и на "Модерна" са на един и същ принцип и имат добра ефективност - 95%. Разлика има в изискваните условия за съхранение. Засега няма данни за противопоказност на препаратите. Все пак има ограничение по отношение на бременни жени и на пациенти с автоимунни заболявания, обясни проф. Гигов.

Той изтъкна, че хората трябва да са убедени - това засега е единственото средство за предпазване.

Засега България е сред последните места по брой ваксинирани, но скептицизмът отстъпва и все повече наши сънародници искат да се имунизират срещу Covid-19.

Очаква се в началото на февруари в страната да бъдат доставени достатъчно ваксини, с които ще можем да наваксаме изоставането си.

Костадин Ангелов: Политически мераклии и социални лешояди ни атакуват за ваксините

Костадин Ангелов: Политически мераклии и социални лешояди ни атакуват за ваксините

Правителството не се ръководи от фирма, а от вид ваксини за всички, категоричен той