В публичното пространство се разпространяват няколко неверни факти - че България не е поръчала достатъчно ваксини за всички български граждани. Това се прави от български политици, от различни представители от различни политически партии, обикновено опозиционни. В нито един момент българската държава не е вземала решение с броя и доставките на ваксините.

Това каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Той призова да не се заиграват политици с тази тема и да не се правят спекулации. Ангелов е категоричен, че в момента ситуацията с коронавируса е свързана със здравето на всеки български гражданин, а всички тези политици не носят отговорност, тя се носи от българското правителство. Коментарът на министъра е по повод: "изказвания в социалната мрежа", че страната ни е закупила големи количества от все още неодобрената ваксина на "Астра Зенека" заради факта, че директор за България на компанията е майката на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. България в нито един момент не е вземала решение за броя на ваксините, които ще закупува, категоричен бе Ангелов.

Обмисля се ваксиниране на служителите на мобилните СИК

Обмисля се ваксиниране на служителите на мобилните СИК

Ангел Кунчев: Мисли се да бъдат включени приоритетно

"Това, че критикуват, без да дават отговор, това са политически мераклии и социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, които воюват на терена, на войната, която водят всички български граждани с коронавируса", каза още здравният министър. Той поиска "да се замислят дали техните позитиви и постижения могат да бъдат недостатъците на техните опоненти".

По отношение на броя ваксини правителството не се ръководило от фирма, само от вид ваксини, в ЕС има измислени три вида ваксини, едната е с информационния РНК, която се произвежда от три фирми, втората е векторната ваксина, която я произвеждат две фирми, третата - антигенната ваксина на основата на спайк протеин, която се произвежда от две фирми.

"С тези две фирми ЕК има споразумения, които са подписани. На базата на тази информация са поръчани всички видове ваксини, така че дозите да стигнат за около 3 млн. български граждани, без да се ръководим от фирма", каза проф. Ангелов. Той е категоричен и спрямо обвиненията, че България не е поръчвала достатъчно от първата ваксина.

Третата доставка на ваксини на Pfizer пристигна

Третата доставка на ваксини на Pfizer пристигна

18 720 дози - около половината от това, което очаквахме

"Не сме поръчали достатъчно, ако бяхме ваксинирали 35 000 души, сега за 17 000 нямаше да имат втора ваксина, защото фирмата намали доставките, ние мислейки за интереса на всеки гражданин, сме осигурили втората ваксина за всеки, който е ваксиниран за първи път", обясни той.

Министърът определи ваксинирането като "маратон, от който е избягана първата отсечка и българите ще разберат ползата".

За пореден път Костадин Ангелов уточни, че броят на ваксините се договоря от ЕК, а не от България, а единственият принцип, от който властта се води, е да се осигури равен брой ваксини за всички - общо за над 9 милиона, като ще бъдат предоставени ваксини и на български граждани от Западните Балкани.

Мутафчийски иска удължено работно време за ваксинационните центрове
Обновена

Мутафчийски иска удължено работно време за ваксинационните центрове

Председателят на НОЩ се имунизира с втората доза

"От всички производители - от РНК ваксините ще са достатъчни за 3 млн. души, от антигенните ваксини - за около 3 милиона и от последните за още 3 милиона. Една от фирмите говори дали ще е еднократно или двукратно ваксинирането", обясни процесът министърът.