Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски си постави втората доза от ваксината на "Пфайзер" срещу коронавирус на 22-ия ден след първата. Реимунизацията беше във ВМА в присъствието на медиите, а след него се ваксинират и останалите лекари от болницата.

Мутафчийски обясни, че изискването за втората доза е да са минали 21 дни.

След първата ваксина шефът на ВМА не е имал странични реакции. "Повечето, които са ваксинирани, не сме имали досега никакви странични реакции. Има една лека алергична реакция от човек от нашия персонал", каза Мутафчийски.

Той обясни, че общият брой на ваксинираните е 717 души, 491 са от ВМА. Останалите са в останалите болници, ваксинацията на персонала на санаториумите не е започнала.

Костадин Ангелов: Политически мераклии и социални лешояди ни атакуват за ваксините

Костадин Ангелов: Политически мераклии и социални лешояди ни атакуват за ваксините

Правителството не се ръководи от фирма, а от вид ваксини за всички, категоричен той

Проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че са подсигурени зали за масовата ваксинация, както на лекарите, така и на други желаещи. Едната е залата във ВМА, в която се състоя ваксинацията днес, подготвени са и още две зали.

"Ангажирани сме за ваксиниране на личните лекари, първо в поликлиниката на ВМА, има договорка с директори на училища и детски градини. Вече са изпратени списъци на желаещи да бъдат ваксинирани, те са във втората приоритетна група", обясни редът на масовата ваксинация Мутафчийски. По негови наблюдения процесът започва да става все по-масов.

Предложено е също на Националния оперативен щаб ваксинационните центрове да работят до 22 ч., за да могат да се възползват хората, които работят.

Те са оборудвани със специални хладилници, в които се държат ваксините, каза той.

Шефът на ВМА обясни, че не се е изследвал за антитела след първата ваксина, но доц. Ангел Кунчев е и резултатът е, че има 40 единици вирусни неутрализиращи антитела.

Над 700 медици от ВМА са ваксинирани срещу SARS-CoV-2 с двете ваксини - на Pfizer и BioNTech и на Moderna. В първата група са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят в десетте COVID-клиники. Общият брой на ваксинираните за ВМА е 717 души, от които 491 са в МБАЛ-София, а останалите са в периферните ни болници. Предстои ваксиниране и в двата санаториума, част от структурата на ВМА, поясни генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Във ВМА е създадена организация и е изграден ваксинационен център с мобилни екипи, които да бъдат в полза на здравната система при масова ваксинация.