В българската акватория на Черно море няма замърсяване дошло от Украйна, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

МОСВ наблюдава състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", както и сателитно наблюдение, показват, че няма замърсяване на българската акватория вследствие на инцидента:

  • Прогнозата за северозападната част на Черно море до 19 юли остава благоприятна. Потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна;
  • Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдение също не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в Българското Черноморие;
  • Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води вече не се наблюдава;
  • Прогнозата за северозападната част на Черно море до 19 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна;

На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България;

Според данните няма притеснения в зоните за къпане по Българското Черноморие.

Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС всяка седмица проследяват състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация - Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Информацията за резултатите от изследванията са публикувани в прессъобщенията на МОСВ.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД "Черноморски район" - гр. Варна: 0886 406 816.

Българската акватория на Черно море продължава да е чиста

Българската акватория на Черно море продължава да е чиста

МОСВ каза, че осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води