Не са установени замърсявания на околната среда, предизвикани от войната в Украйна. Това каза екоминистърът Борислав Сандов във Варна, съобщи Нова телевизия.

Той уточни, че екологичните рискове, които произтичат от конфликта, са основно в две посоки. Едната опасност е от ядрения комплекс в Украйна - атомната електроцентрала (АЕЦ) "Запорожие", около която се провеждат военни действия. Другата опасност е за замърсяване на морската среда от аварии и бедствия, произтичащи от индустриални комплекси и зони, като потенциален риск за морската акватория е и река Днепър.

Моряците ни от „Царевна“ са в безопасност, но не казват къде

Моряците ни от „Царевна“ са в безопасност, но не казват къде

Това препотвърди и началникът на отбраната

Имаме станции, които следят непрекъснато нивото на радиационния фон и досега не са отчитани повишени стойности, допълни Сандов. По думите му няма данни и по линия на партньорския обмен между страните от НАТО и Черноморския регион. Той уточни, че наблюденията ще продължат, като се извършват и редовни проверки на инсталациите, за да е сигурно, че са в добро техническо състояние.

В морските води също досега не е установено замърсяване, каза още Сандов. Той уточни, че мониторингът ще бъде завишен, като се извършва и сателитно наблюдение.