14-те български моряци, евакуирани от кораба "Царевна" блокиран в пристанището в Мариупол от началото на войната, се намират в безопасност. Това препотвърди и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на въпрос на News.bg по време на открита за медиите авиодемонстрация на изтребители F-35 на базата в Граф Игнатиево.

След като при обявяването на новината за успешната евакуация в сряда в Министерски съвет премиерът Кирил Петков отказа да разкрие повече подробности, това днес направи и адмирал Ефтимов. "Намират се на безопасно място, но повече подробности не мога да дам", каза той, попитан къде се намират сънародниците ни в момента.

Единствено, както вчера бе обявено, се знае, че 14-те българи и един украинец, ще се отправят към Донецк, което по пътя на логиката значи, че в евакуацията участват сили на Донецката народна република, а не на украинската страна. Информация и снимки пък публикува в Telegram вторият помощник-капитан на кораба Веселин Славчев.

Радев: Коалицията няма да има проблем, ако има ясни резултати

Радев: Коалицията няма да има проблем, ако има ясни резултати

Няма аргументи за защита за закриване на Спецпрокуратурата

"Спасяването на кораба "Царевна" е ярко доказателство, че държавните институции работят. Използвам случая да благодаря на всички институции, участвали в този процес", коментира Ефтимов.

"Капитанът на кораба остана последен, както повелява традицията. Пожелавам му здраве, силен дух и да приключи благополучно тази ситуация за останалите на борда", добави той.

Към момента на борда на плаващия под малтийски флаг български кораб се намира капитанът му с двама други българи и двама украински граждани.

Припомняме, в Черно море заради военните действия в продължение на месец бяха блокирани два кораба с български екипаж, като именно "Царевна" се намираше в центъра на бойните действия - на пристанището в Мариупол.

Вчера част от екипажа на "Царевна" беше евакуиран.