Товарните кораби "Рожен" и "Царевна" са блокирани на украински пристанища. "Рожен", който плава със 17 наши сънародници на борда, се намира в украинското пристанище "Черноморск". Плавателният съд плава под малтийски флаг и е собственост на Български морски флот, уточнява БНТ.

Двама моряци от кораба "Рожен" са заявили, че искат да го напуснат и да се приберат у дома. От Параходство "Български морски флот" заявиха, че правят всичко възможно да бъде осигурен коридор, за може корабът да напусне пристанището в Черноморск.

Корабът "Рожен" акостира в пристанището на 22 февруари, два дни преди да започне войната.

Търсят се зелени коридори за евакуация на българи от Украйна

Търсят се зелени коридори за евакуация на българи от Украйна

Комендантски час затруднява евакуацията на сънародниците ни, обясни Генчовска

В акваторията на пристанището има потопен стар кораб, който пречи да излязат в открито море. В района има и поставени мини.

Изпълнителният директор на "Параходство Български морски флот" к.д.п. Александър Калчев заяви, че в района на пристанището е спокойно и няма риск за екипажа. Моряците са добре и разполагат с достатъчно провизии и гориво. Корабът плава под малтийски флаг и на борда му е по-безопасно от евентуална евакуация по суша.

"Минна опасност няма. Беше пуснато навигационно съобщение, че даден район е миниран, но това е съвсем нормално в подобни обстоятелства, знае се къде са въпросните мини. Летищата в района са реално неизползваеми, движение по пътища с автомобили представлява реален риск за тези моряци", каза изпълнителният директор на "Параходство Български морски флот".

Вече 300 българи потърсили помощ за евакуация от Украйна

Вече 300 българи потърсили помощ за евакуация от Украйна

От МВнР препоръчват българите да преминават през пунктовете Рени-Джурджулещ

Само двама от моряците са поискали да бъдат евакуирани от кораба. В момента пристанище Черноморск е затворено, а това означава, че е невъзможно плавателният съд да го напусне.

"Не е ясно в момента кой контролира териториалното море на Украйна. Чухме за един, два случая на кораби в региона, които бяха простреляни, поради която причина ние сме длъжни да спазваме абсолютно стриктно дадените препоръки от украинските власти в момента, а те са да не се мърда по никакъв начи", допълни Калчев.

От БМФ допълват, че са поискали флаговата администрация на Малта да осигури коридор, за да може корабът "Рожен" да бъде изведен от пристанището безопасно. А министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че се работи за извеждането на двамата моряци от кораба "Рожен" и евакуацията им по суша.