Представители на Международния комитет на Червения кръст се срещнаха със Сейф ал-Ислам. След срещата станало ясно, че задържаният е в добро здравословно състояние.

Двама служители на базирания в Женева Международен комитет на Червения кръст разговаряха със Сейф в продължение на часове в град Зинтан, където синът на бившия диктатор бе заловен, обяви говорителят Стивън Андерсън.

"Той изглеждаше в добро здраве. Откритията на организацията са поверителни и са предоставени единствено на задържащите власти", отбеляза още той.

Преди дни от ООН призоваха либийските власти да осигурят хуманни условия за Сейф ал-Ислам и задържания шеф на разузнаването на Муамар Кадафи Абдула ал Сенуси. Той бе арестуван в южната част на страната, но не се съобщават подробности за това кога е извършен арестът. Новината дойде ден след ареста на сочения за наследник на убития полковник Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам. По-рано стана ясно, че Преходният национален съвет е отказал да предаде ал-Ислам на Международния наказателен съд в Хага.

Междувременно, либийският премиер Абдел Рахим ал Киб оповести снощи своето правителство, в което два министерски поста се възлагат на представители на бунтовниците, които се бориха срещу режима на Муамар Кадафи.

На единия от тях - Осама Джейли, е поверено министерството на отбраната, докато министър на вътрешните ще е Фаузи Абделал. Министър на външните работи ще бъде Ашур бен Хаял, а Абдел Рахман бен Яза ще оглави ключовото министерство на петрола и газа. Адвокатът Фатхи Тербел, който е член на Преходния национален съвет, става министър на младежта и спорта.