Най-влиятелният син на убития либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам, може да влезе в съда още през януари. Това заяви официален представител на ПНС, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му, става въпрос за един от двата предстоящи съдебни процеса - свързан с обвиненията в корупция. За началото на втория процес - свързан с военните престъпления, засега няма информация.

В същото време правозащитните организации изказват нарастващото си притеснение първо от условията на задържането му под стража в Зинтан, и второ, от това, че до него не е допуснат адвокат. Властите обясняват това е незавършилото разследване срещу Кадафи-младши.

На него не му е позволено да се среща а адвокати или с други хора, тъй като разследването не е завършило. Това не е лично наше решение, такива са нормативните процедури в Либия, поясниха местните власти.

Според източника от ПНС обаче, тази ситуация съвсем скоро може да претърпи изменения. По думите му предстои до дни Сейф ал-Ислам да се срещне с адвокат и най-късно до края на януари съдебният процес трябва да започне.

По-рано от ООН призоваха либийските власти да осигурят хуманни условия за Сейф ал-Ислам и задържания шеф на разузнаването на Муамар Кадафи Абдула ал Сенуси. Той бе арестуван в южната част на страната, но не се съобщават подробности за това кога е извършен арестът. Новината дойде ден след ареста на сочения за наследник на убития полковник Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам. По-рано стана ясно, че Преходният национален съвет е отказал да предаде ал-Ислам на Международния наказателен съд в Хага.