Италия и Либия се договориха за възстановяване на споразумението за сътрудничество, което беше подписано през 2008 година. Неговото действие беше преустановено след започване на военните действия в Либийската Джамахирия, съобщава БиБиСи.

Решението за възобновяване на добрите отношения между двете страни беше взето след преговори между новия италиански премиер Марио Монти и лидера на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил.

Припомняме, Италия се присъедини към въздушните военни действия на НАТО в Либия след телефонен разговор между тогавашния италианския премиер Силвио Берлускони и американския президент Барак Обама.

Малко след това либийският полковник заплаши, че ще пренесе войната в Италия. "Между нас и Италия войната е открита. Моят приятел Силвио Берлускони извърши престъпление, като разреши италианските бомбардировки. Извършва се опит за налагане на нов италиански колониализъм", заяви Кадафи.

По-късно Силвио Берлускони заяви пред медии, че се бои от отмъщение от страна на либийския полковник: „Моят живот е в опасност и за съжаление не само моя, но и живота на моите деца. Аз знам от достоверни източници, че Кадафи е наредил да бъда убит."

По думите на Берлускони полковникът приемал италианската намеса в операцията като предателство. Тогава той отбеляза и че преди Кадафи е бил „най-добрия му приятел, а след това - най-големият му враг."