Бившите участници във въстаническото движение в Либия държат над 7 хиляди пленници. Това се посочва в първия доклад на ООН за оценка на ситуацията в страната след края на гражданската война, съобщава БиБиСи.

От ООН са притеснени за съдбата на тези хора, която остава неясна, предвид това, че полицията и съдът в Джамахирията не функционират.

Според доклада на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун по-голямата част от задържаните са африканци, за които се предполага, че са били наемници на полковник Кадафи. Те се намират в затворите и временни центрове, които се намират под контрола на „революционни бригади."

От ООН вярват, че новите власти ще спазват правата на човека. „Има очевиден контраст в сравнение с сваления режим в Либия. Новите власти не отричат, че има случаи, в които са нарушени правата на човека, но в повечето случаи международните организации получават достъп до арестантите", се посочва в доклада на организацията.

ООН отбелязва, че „Преходният национален съвет е предприел редица крачки за това да прехвърли отговорността за тези арестанти на революционни бригади на държавните власти."

В доклада се подчертава още, че „остава да се направи още много, за да се предотвратят издевателствата над тях."

Вярвам, че лидерите на нова Либия са привърженици на идеята за изграждане на общество, основано на уважаване правата на човека, заявява Бан Ки-мун. Той обаче предупреди за необходимостта за предприемането на спешни мерки за прекратяване произволното задържане под стража и случаите на издевателства и дискриминация, както по отношение на граждани от третите страни, така и по отношение на самите либийци.

По думите на генералния секретар на ООН новият вътрешен министър на Либия приема критиките на международното общество, чиято цел е да му помогне да се справи с наболелите проблеми.