Арестът на сина на убития либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам, задържан преди дни, все още е една от водещите теми в световните медии.

Според последните данни на командира на бойците, заловили Кадафи-младши - Ахмед Амури, ал-Ислам се представял за камилар на име Абдул Салем, за да се опита да избяга от Либийската Джамахирия.

По думите му синът на Кадафи пристигнал с две коли. Бойците ги спрели и наредили на пасажерите да слязат. Усещайки че ще бъде арестуван, Сейф ал-Ислам се проснал по очи на земята и започнал да цапа лицето си с пясък, с цел да не го разпознаят.

Тогава бойците му наредили да се изправи. В отговор на това той се изправил и заявил: "Или стреляйте по мен, или ме отведете в Зинтан".

Междувременно стана ясно, че шефът на местния военен съвет е поставил две условия, при които ще предаде Сейф ал-Ислам на управляващите в Триполи. Първото е ал-Ислам да остане в ареста в Зинтан, докато Либия не се сдобие с ефикасна съдебна система. Второто пък е той да бъде съден в родината си, а не от Международния наказателен съд в Хага.

Вчера новото либийско правителство отказа да предаде Сейф ал-Ислам на Международния наказателен съд в Хага. По-рано бе съобщено, че решението дали синът на Муамар Кадафи да бъде съден в Либия или Хага ще се реши чрез гласуване.

Решението е мотивирано от факта, че Кадафи-ладши е извършил престъпления срещу либийския народ. Преди това от съда в Хага издадоха заповед за ареста му, след като го обвиниха в престъпления срещу човечеството.

Припомняме, синът на убития либийски лидер Муамар Кадафи бе арестуван в южната част на Либия при опит да избяга в Нигер. По-късно стана ясно, че Кадафи-младши е предложил на задържалите го подкуп в размер на 2 млрд. долара.

Според появили се по-рано съобщения, групата, заловила Сейф ал-Ислам, е заявила категорично, че ПНС няма да получат пленника, докато не им бъдат дадени гаранции, че той ще бъде съден в Либия.

Либийският премиер пък обеща справедлив процес.