Част от санкциите на САЩ, наложени на Либия по времето на управлението на бившия лидер Муамар Кадафи. ще бъдат отменени, предадоха световните информационни агенции.

Финансите на Либия в американски банки, които бяха замразени, ще бъдат отблокирани. Това, обаче, засега не се отнася за сметките на семейство Кадафи.

Мерките идват ден, след като ООН обяви, че също вдига част от санкциите срещу либийски банки.

Тези действия са израз на желанието за сътрудничество с новата власт в Либия.

Италия и Либия се договориха за възстановяване на споразумението за сътрудничество, което беше подписано през 2008 година. Неговото действие беше преустановено след започване на военните действия в Либийската Джамахирия, съобщава БиБиСи.

Решението за възобновяване на добрите отношения между двете страни беше взето след преговори между новия италиански премиер Марио Монти и лидера на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил.

Припомняме, Италия се присъедини към въздушните военни действия на НАТО в Либия след телефонен разговор между тогавашния италианския премиер Силвио Берлускони и американския президент Барак Обама.

Малко след това либийският полковник заплаши, че ще пренесе войната в Италия. "Между нас и Италия войната е открита. Моят приятел Силвио Берлускони извърши престъпление, като разреши италианските бомбардировки. Извършва се опит за налагане на нов италиански колониализъм", заяви Кадафи.

По-късно Силвио Берлускони заяви пред медии, че се бои от отмъщение от страна на либийския полковник: „Моят живот е в опасност и за съжаление не само моя, но и живота на моите деца. Аз знам от достоверни източници, че Кадафи е наредил да бъда убит."

По думите на Берлускони полковникът приемал италианската намеса в операцията като предателство. Тогава той отбеляза и че преди Кадафи е бил „най-добрия му приятел, а след това - най-големият му враг."

Международният наказателен съд обяви по-рано, може да определи убийството на сваления либийски лидер Моамар Кадафи като военно престъпление.

Това заяви главният прокурор Луис Морено Окампо.

По думите му, обстоятелствата, при които е загинал Кадафи „будят подозрение", че може да е налице военно престъпление.

Съдът е отправил запитване към представителите на Националния преходен съвет за разследване на всички предполагаеми военни престъпления, включително тези, които може да са извършени от привърженици на новата власт.

Пентагонът счита за необосновани обвиненията по адрес на американските военни, че имат общо със смъртта на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

Това заяви капитан Джон Кирби от Пентагона, цитиран от „Франс прес".

По-рано днес руският премиер Владимир Путин коментира обстоятелствата около смъртта на Кадафи. Той подчерта, че конвоят на полковника е бил ударен от „безпилотни самолети, включително американски".

Чрез спецчасти, които не трябвало да бъдат там, заедно с бунтовниците убиха Кадафи без съд и присъда", каза Путин.

Тези твърдения, че американските спецчасти имат нещо общо със смъртта на Кадафи, са смехотворни. По време на либийската операция не е имало нито един американски войник на либийска територия. Подкрепата бе само по въздух и море", каза Кирби.

Припомняме, че Муамар Кадафи беше убит на 20 октомври по време на борбата между бунтовниците и режима на Кадафи, която продължи девет месеца.

Синът му Сейф ал Ислам бе задържан и ще бъде съден в Либия, а не в Хага. Друг от синовете му - Саади се опита безуспешно да влезе нелегално в Мексико след бягство от Нигер, но планът му бе разкрит и осуетен от местните власти. На Айша, дъщерята на Кадафи и други членове на семейството, бе дадено право да живеят в Алжир.