Днешното заседание на Преходния национален съвет в Любия беше проведено на засекретено място от съображения за сигурност.

Според представители на съвета, вчера либийското правителство не е успяло да приключи спокойно работата си, тъй като сградата, където се провеждало заседанието била атакувана от противници на новия режим. Около 2000 души се опитали да щурмуват сградата, използвали и самоделни гранати. В резултат на атаката, част от сградата пламнала.

Когато председателят на ПНС Мустафа Абдел Джалил излязъл при протестиращите, те отказали да го слушат и започнали да го замерят с пластмасови бутилки. В отговор на това Джалил наредил срещу недоволното множество да бъде използван сълзотворен газ.

В днешната протестна акция, участниците в която настояват за оставки в ПНС, са се включили около 4000 души. по-голямата част от протестиращите са студенти, но сред тях има и бойци от въоръжените формирования, сражаващите се на страната на съвета в борбата срещу режима „Кадафи."

Според анализатори масовите демонстрации подронват авторитета на новите власти в Либийската Джамахирия. Те поеха управлението на страната след падането на режима на полковник Кадафи, който ръководеше Либия от 1969 година насам. ПНС получи подкрепата на редица западни страни.