ООН поиска разследване на действията на НАТО по време на войната в Либия, съобщи skynews. Посланикът на Южна Африка в организацията Басо Сангку, който председателства Съвета за сигурност в момента, настоя за детайлна проверка на военната кампанията на Алианса в африканската страна.

Той беше категоричен, че страните от НАТО са действали извън мандата си в Либия, което е довело до голям брой правонарушения. Трябва да има разследване на действията на поддръжниците на режима на Кадафи, на бунтовниците, на НАТО и на всеки, който беше замесен в този конфликт, подчерта Сангку.

Той изтъкна още, че „резолюцията на Съвета за сигурност позволява единствено осигуряване на зона, забранена за полети, но не и смяна на режима или каквото и да е било друго". Според дипломата по време на военната кампания в Джамахирията са били извършени множество грешки.  

Настояването на Сангку последва и аналогичния призив на Русия за разследване на войната в Либия, изразен чрез руския посланик в ООН Виталий Чуркин. В края на декември той също поиска подробно разследване на смъртта на цивилни, причинена от въздушните удари на НАТО.

За момента от Алианса отхвърлят обвиненията, че са превишили мандата си в африканската страна.

По време на операцията взехме всички предпазни мерки, за да сведем до минимум риска от цивилни жертви, изтъкна Оана Лингеску. Също така постоянно предупреждавахме населението да стои далеч от военните инсталации и бойните действия. Направихме всичко, за да намалим риска, но и ясно заявихме, че при въздушна военна кампания няма как той да е нулев, допълни говорителят на Алианса.

Припомняме, първите удари на натовската авиация по позиции на силите на Муамар Кадафи бяха през март 2011. На 27 октомври Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, отменяща забраната за полети над Либия. За основа на резолюцията са взети два проекта, внесени в Съвета за сигурност от Русия и Великобритания.