Екип от американски оръжейни експерти обезвреди стотици килограми експлозиви в Либия. Това стана в рамките на продължаващата няколко месеца операция за ликвидиране на намиращи се извън контрола на новите власти оръжие и муниции.

Оръжейните специалисти са обезвредили близо 5 000 преносими зенитно-ракетни системи.

Преди началото на бунта в Либия армията разполагаше с 20 000 единици от този тип оръжие. Голяма част от зенитните ракети са били унищожени при натовските бомбардировки срещу военни обекти на предишния режим. Зенитните системи били купени през 70-те и 80-те години на миналия век.

По думите на специалистите още няколко хиляди ракетни системи са унищожени по време на натовските бомбардировки.

Припомняме, в началото на ноември генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова новите власти в Джамахирията да осигурят контрол върху оръжието, което е останало безстопанствено в условията на въоръжения конфликт между поддръжници и противници на Муамар Кадафи. Бан Ки-мун тогава заяви, че е получил от Преходния национален съвет уверението, че ще се погрижат за всички оръжия и боеприпаси.

Въоръжените въстания в Либия продължиха около 9 месеца, за това време загинаха хиляди души, нанесени бяха сериозни щети на икономиката на страната. В крайна сметка Муамар Кадафи беше убит на 20 октомври в родния му град Сирт.