Енергийната система работи нормално и на територията на страната няма населени места без електрозахранване. Доставките на природен газ за страната за ритмични. Такава е информацията от Националния щаб към 11.00 часа във връзка със зимната обстановка на територията на страната.

В Драгоман и Кюстендил вали умерен сняг. Духа слаб вятър, като на места в Дунавската равнина той е до умерен от запад-югозапад. В по-голямата част от страната температурите са между минус 1 и 4 градуса.

Стара снежна покривка има само в отделни райони - 20 см в Елхово, 10 - в Ахтопол, по върховете в планините - предимно между 15 и 40 см. В останалите райони, където има снежна покривка, тя е незначителна.

Разпоредиха пълна мобилизация на болници и спешни центрове

Разпоредиха пълна мобилизация на болници и спешни центрове

От МЗ им дадоха допълнителни указания

Според метеорологичната прогноза валежите постепенно ще обхванат цялата страна. В Западна България те ще са предимно от сняг, а в останалата част от страната от дъжд. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Максималните температури ще са между 0° и 5°.

Значителна облачност ще има над планините, като там ще вали сняг. В масивите от Западна България ще духа силен североизточен вятър, а в Източна - от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1, на 2000 метра - около минус 5.

Значителна облачност ще има над Черноморието. Там валежите ще са от дъжд. Ще духа слаб север-северозападен вятър, а привечер ще се ориентира от североизток се усили. Максималните температури ще са между 4 и 5. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 4.

Хвърлят над 3000 снегорина да чистят пътищата

Хвърлят над 3000 снегорина да чистят пътищата

Не пътувайте днес, петък и събота в Северна и Североизточна България

Затворени за всички превозни средства са проходите: "Върбишки", "Златишки" и "Троянски".

През проходите "Вратник" и "Твърдишки" е забранено движението на автомобили над 10 тона, а пред "Дюлински" и "Пампорово" - над 3,5 тона.

През "Петрохан" е забранено движението на МПС над 12 тона.

През "Шипка" е забранено движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2017 г.

Към момента няма затворени пътни участъци. Има временни ограничения по пътя Батак - Доспат, където всички товарни автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

От Националния щаб отново излизат с препоръки към гражданите. Те ги съветват преди пътуване да се осведомят за метеорологичната прогноза и при очаквани усложнения в обстановката да не предприемат пътуване, освен ако не е абсолютно наложително.

Автомобилите трябва да са подготвени за зимни условия и да са заредени с гориво. Хората да се подсигурят с вода, храна и топли дрехи, в случай, че пътуването им се удължи.

От щаба съветват маршрутът да се избере така, че пътуващите да се насочат към главните пътища, които се почистват с приоритет. Не трябва да се предприемат маневри, които биха затруднили движението на останалите и не бива да се изпреварва снегопочистваща техника.

Нужно е да се следват указанията на контролиращите органи и при попадане в опасна ситуация помощ да се търси на тел. 112.